Tarife, ağır geldi Arif'e!...

Tarife, ağır geldi Arif

Bu gidişle kimse eline su dökemez… Kendisine itibar arttıkça, zamlı faturalar sıraya girdi..

Böyle tarife dostlar başına. Balıkesir’de en ucuz su sanayiciye, en pahalısı işyeri olan esnafa verilecek. Konutta ikinci kademe ve yeni eklenen “Atık su bedeli” baş ağrıtacak cinsten ama en büyük kazık %400 kademe kılıfıyla kırsal mahallelere.

Balıkesir’de en ucuz su sanayiciye en pahalı su esnafa. Konutlarda ikinci kademe ve yeni eklenen ’atık su bedeli’ ’ise baş ağrıtacak cinsten. Kırsal kesime yüzde 400’lük bir kademe artışının olması ise kırsalı üzecek.

BAŞKAN ADAYLARI 40 KURUŞ DEMİŞTİ

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onay verdiği su tarifeleri birçok tartışmayı peşinden sürükleyecek kadar ilginç oranlarla dolu. Özellikle kırsal mahalleleri kapsayan bölümde “Bu kadarına da pes ” dedirtecek artışlarla dikkat çeken tarife tekrar gözden geçirilmezse AK Partili belediye başkanlarının başının çok ağrıyacağını söylemek mümkün. Büyükşehir statüsü kazanan Balıkesir’in yaklaşık 500 binlik nüfusu, sayıları 900 civarındaki kırsal mahallelerde yaşıyor. Seçim döneminde kırsal mahallede yaşayan ve yeni statüyle kafası karışık vatandaşlara başkan adayları o dönemde hemen her konuda aydınlatıcı bilgi verirken en çok sorulan sorulardan birisi olan su konusunda da tarifenin ton başına 40 kuruş olacağını söylemişti.

İKİNCİ KADEMEDE MANTIK DIŞI %400 ARTIŞ

Seçim bitti, başkanlar ve meclis üyeleri şekillendi. Çoğunluğu

AK Partili üyelerden oluşan Büyükşehir Meclisi’nin onayladığı yeni tarifede aslında verilen söz kısmen tutuldu. Suyun tonu kırsal mahallelerde 44 kuruş ama artı 22 kuruş “Atık su bedeli” ve 0.05 KDV ile bu rakam 71 kuruş olarak belirlendi. Su bedeli olarak Verilen 40 kuruş sözü %80 üzerinde olan 71 Kuruşluk yeni fiyat belki kırsal mahalleler tarafından kabul edilebilir, ama işin birde ikinci kademesi var ki, bu kademede kantarın topuzu kaçmış gibi. Yeni tarifede kırsal mahalle su tüketimi hane başına 15 tonu aşarsa fatura bu kez 71 kuruş yerine tam 4 katı artışla hesaplanıyor. Yani vatandaş 15 tondan sonrası için bu kez ton başına tükettiği suya 2 lira 84 kuruş ödemek zorunda kalacak. Birinci kademeye göre tam %400 lük artış hangi mantıkla ön görüldü bilinmez ama faizlerin tek rakamlara indiği Türkiye’de kabul edilebilir olmadığı bir gerçek.

KIRSAL MAHALLE SANKİ CEZALANDIRILMIŞ

Sandık sonuçlarına bakıldığında, özellikle AK Parti’nin deposu görünümündeki kırsal mahalle sakinleri henüz konunun detaylarından haberdar değil. Çünkü son faturalar henüz ellerine ulaşmadı. Eğer Büyükşehir Meclis Üyeleri ve Baski bu konuda gerekli düzenlemeyi yapmazsa ikinci kademedeki %400 artışla tanışmış olacaklar.

Benzer artış, kırsal mahallelerdeki %400 kadar abartılı olmasa da, konut tarifelerinde de yaşanıyor. Yeni tarifeye göre konutlarda 1.65 olan suyun ton bedeli 10 kuruşluk artışla 1 lira 75 kuruşa çıkarılmış. Atık su, çevre vergisi ve KDV ile konuttaki bedel ton başına 3.08 kuruşa denk geliyor. 15 tona kadar su tüketimi bu rakam üzerinden ücretlendirilirken ikinci kademede ki artış %50 ile tüketicinin karşısına çıkıyor.

EN PAHALI SU İŞYERİNE EN UCUZ SANAYİCİYE

Yani konutlar için 15 tondan sonraki ikinci kademede,  Balıkesir’de bir ton su kullanmanın bedeli 4 lira 50 kuruş. Bu tarifeye göre tükettiğiniz suya; çevre tüketim vergisi, sayaç bakım bedeli, atık su bedeli ve son olarak KDV eklendiğinde yaklaşık 4/3 de ilaveler ödeyeceksiniz. Örneğin diyelim ki 100 liralık su tükettiniz. Tüm birleşenleriyle birlikte konutunuza yaklaşık 175 liralık fatura gelecek. Büyükşehir Belediyesi’nin suyu en pahalı sattığı kesim ise işyerleri ile dernek ve siyasi partiler. Burada suyun tonu birinci kademede 4.21, ikinci kademede ise 6 lira 32 kuruş. Balıkesir’de suyu en ucuz kullanacak kesim Sanayi olarak belirlendi. Sanayici suyun tonuna 1. kademede 1.72, ikinci kademede 2.58 ödeyecek.



Hüdai Günay
12.11.2014 12:26:51
Sayaçlar okunmuyor.1 aylık miktar 2-2,5 ayda sayaç okuması nedeniyle doğal olarak 15 m3`ü çok aşacak ve 4 kat zamlı tarife uygulanacak. Sayacın geç okunmasının faturasını halk mı ödeyecek?

alper erdogdu
12.11.2014 22:22:52
Eee büyük şehir oldu ya balıkesir. Artık sırtı yere gelmez. Allah fakir fukaranin yardimcisi olsun

ÖNEMLİ DEĞİL
14.11.2014 15:45:17
bir ak partili olarak ona oy vermiş bir vatandaş olarak utanıyorum. yazık çok yazık çok....

  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı